Quantcast
Channel: ELA'S HOBBY BLOG
Viewing all 442 articles
Browse latest View live

Momentul potrivit sa iti faci cont pe Kiva

$
0
0

Ahmad, un palestinian refugiat, lucreaza in constructii si o schela il ajuta sa ofere mai multe servicii.

Getrude si familia ei traiesc in Kenya, se intretin din vanzarea de lapte iar o vaca in plus ii ajuta sa traiasca mai bine.

Ce au in comun cei doi e ca nu aveau banii pentru a cumpara ce le trebuia, dar au reusit primind imprumuturi prin Kiva.

Cum functioneaza Kiva: Tu le imprumuti celor de pe site pe care vrei sa ii ajuti sume ca 25$, iar ei ti-i returneaza in transe lunare de 2$ pe parcursul unui an. Odata primita inapoi suma o poti reimprumuta unei alte persoane care are nevoie de ea.

Poti selecta domeniile in care activeaza cei carora vrei sa le oferi un imprumut. Sau daca vrei sa ajuti femei sau barbati, persoane singure sau grupuri - asociatii. Rata rambursarii imprumuturilor este aproape de 100%, deci garantata.

Daca iti place ideea este momentul potrivit sa iti creezi cont pe site-ul Kiva. Foloseste linkul meu si vom primi cate 25$ credit si tu si eu pentru a acorda imprumuturi (nu e ceva valabil pentru mult timp, de aceea cel mai bine ar fi sa creezi contul acum).

PS: De obicei, la un imprumut de 25$ va mai fi necesara o suma de 3$ care trebuie platita pentru transferul banilor, dar in rest nu sunt alte costuri.

Multumesc!



Samanta si copacul, omul si afacerea

$
0
0
Cred ca toti stim deja ca o afacere trebuie sa o construiesti pe baza lucrurilor care iti plac, la care te pricepi, pe care le-ai face si daca nu esti platit. Imi place cand aud explicatii frumoase legate de acest lucru. Una din ele este povestea copacului, si aceasta spune asa:

Stejarul este mereu in ghinda. Ghinda nu trebuie sa caute stejarul, se lucreze la a fi un stejar, sa se imbunatateasca pentru a fi capabila sau pentru a merita sa fie un stejar. Ghinda are deja ADN-ul, daca vreti, de a fi un stejar.

Cand conditiile sunt bune, stejarul din ea se va dezvolta natural. Iar asta se intampla peste tot in natura. Cand conditiile de mediu sunt favorabile, potentialul semintelor le face sa dezvolte natural in ceea ce ele deja sunt.

Iar acelasi principiu ni se aplica si noua, oamenilor. Avem in noi posibilitatea de a fi ceva extraordinar.

O ghinda nu va incerca sa fie un fag, un brad, un plop sau altceva. Chiar si ajunsa din greseala intr-o pepiniera de brazi, ghinda va fi tot un stejar.

Iar omul trebuia sa ia exemplu de la ghinda si sa isi inteleaga potentialul. Ce ii vine lui natural, care sunt abilitatile lui, pasiunile lui, lucrurile in care se poate implica 100%, pe care iubeste sa le faca.

Ce e in ADN-ul tau?

Iar in ce priveste conditiile de dezvoltare, putem sa le asteptam, sau putem sa ni le cream. Spre deosebire de ghinda, noi avem picioare, putem cauta alt mediu, alte oportunitati.

Odata ce intelegi acest model, intelegi ca daca ceva nu se intampla in viata ta, fie ca e vorba de afaceri, de cariera sau de realtii, ceea ce lipseste este ceea ce tu nu esti dispus sa descoperi sau sa oferi.




Cata incredere ai in grafitti?

$
0
0
Un alt canal de Youtube ale carui clipuri simt ca ma invata multe lucruri este ecorner (ecorner = Entrepreneurship Corner). Apartine Stanfordului si are clipuri din lectii tinute de diversi antreprenori pentru studentii universitatii.

Am urmarit ieri clipul despre carisma si mi-a ramas in minte ce spunea Olivia Fox, lectorul, despre ceva ce ii tine in spate pe multi oameni: credem ca gandurile pe care le avem sunt adevaruri. Sfatul ei foarte bun e ca ar trebui sa ne privim gandurile ca pe niste grafitti.


Interpretarea mea e ca ar trebui sa avem atata incredere in gandurile care ne zboara prin cap cata avem si in grafitti. Si ca e bine sa ne punem la indoiala ceea ce ne spune vocea interioara si mai ales sa nu ne lasam infricosati sau deznadajduiti de ea.

Gandurile noastre sunt de fapt concluzii, notite pe care ni le-am luat in creier de-a lungul vietii, cat ne-am priceput sa intelegem din viata, sau instincte care pot sa aiba sau nu legatura cu realitatea.

Un om carismatic este prezent in moment si iti poate oferi toata atentia lui, pentru ca nu se lasa distras de ganduri. Cineva semi prezent intr-o discutie, pierdut in ganduri, lasa impresia de dezinteres, neseriozitate.

Iar lucrurile acestea se observa mai mult decat ne-am astepta din reactii usor false sau intarziate cu jumatati de secunda, si alte lucruri din limbajul corpului pe care interlocutorul le percepe.

Astfel, cand iti surprinzi ganduri care te ingheata ca "ceilalti vor observa ca am emotii si vor gandi ca...", scutura-te de ele sau schimba-le in ceva incurajant. Face bine la suflet si la carisma.




Lacuri cu apa sarata in Romania

$
0
0
Am descoperit saptamanile acestea minunea lacurilor cu baie sarata. Stiam ca exista astfel de apa in care nu te poti ineca, care te tine la suprafata, dar nu credeam ca e CHIAR asa cum se zice, insa dupa ce am fost la primele, deja vreau mai mult. Pana acum am incercat:

Strandurile cu apa sarata de langa Salina Turda
Intrare: 10 lei
Sunt doua stranduri, e foarte sarata apa, dar si putin murdara
Nu am vazut sa fie orar de scaldat, banuiesc deci ca e voie toata ziua


Lacul sarat de la Sovata (Lacul Ursu)
Intrare: 25 lei
Mai curat, mai mare dar mai rece si parca mai putin sarat
Nu e permisa imbaierea intre orele 13:00-17:00


Ambele au amenajate cabine de schimbat haine, dusuri.

Mai departe am in plan sa ajung la Ocnele Sibiului, Lacu sarat din Braila, Baile Telega din Prahova si la Strandul Ocnele Mari.

Daca aveti vreun favorit si nu il am in lista, dati-mi de veste.

Iar daca nu ati mai fost la niciunul aveti grija cand mergeti sa nu va intre apa in ochi, si luati-va o palarie care sa va protejeze de soare,


Magazine cu mobila in Romania

$
0
0
Pe ideea mie cand mi-a trebuit n-am gasit, in continuare o lista cu magazinele cu mobila de la noi:


Principalele
Ikea
Mobexpert
Kika
Elvilla

Altele:
Lem's
Naturlich
Staer
Monello - specializare rabatabile
Euromobila - canapele
Mobifort - mobilier protectie la cutremur
Casa Rusu

Centre de mobila:
Tamilla - Ghencea
Home & Design Mall - Ghencea

Mobila de lux:
Rovere mobili
Kler
Roche Bobois
Kyros Interiors

Amenajarea baii:
a[r]telier design

Daca aveti completari, lasati un comentariu si am sa actualizez lista.


Povestea cand o fata a vazut prima oara stelele

$
0
0
Joseph Gordon Lewit, cunoscut ca baiatul actor din 3rd rock from the sun, din Inception, (500) days of summer, sau alte filme, a creat un site: hitRECord, in care se pot produce proiecte la comun.


Tot ce a fost adaugat de utilizatori pe acel site, poate fi reutilizat, imbunatatit, folosit la diverse productii. Cei ale caror materiale sunt folosite la proiecte care genereaza venituri, sunt recompensati.

Sub coordonarea actorului, se creeaza si episoade pentru TV, daca am inteles bine. Ca sa inchei introducerea, site-ul e grozav pentru creativi, dar ce vroiam sa va arat este aceasta poveste cu o fata care vede pentru prima oara stelele:


Povestea a fost realizata prin colaborarea intre userii site-ului (pornind de la povestea reala a unei utilizatoare). Mie mi s-a parut foarte frumoasa. Vazul e unul din acele lucruri pe care nu stim ce norocosi suntem sa il avem.

Viata si sidebar-ul Youtube

$
0
0
Nu stiu exact de ce, dar ma fascineaza citatul acesta de pe Humans of New York.


Poate fiindca este un gand complet nou, inainte ca Youtube si sidebarul lui sa existe, nimeni nu ar fi putut gandi si spune asa ceva.

Sau poate fiindca exprima atat de bine nehotararea pe care o avem noi oamenii in a urma un drum in viata, cand si celalalte par interesante.

Oricum, frumoasa analogie.

Romanii, saracia si religia

$
0
0
Dintr-o carte de Lelia Zamani, numita Oameni si locuri din vechiul Bucuresti, am aflat despre tamaduitorii de odinioara.

Pentru ca doctorii erau extrem de putini si si-i permiteau numai boierii, negustorii bogati si familia domneasca, restul oamenilor trebuiau sa se descurce cu leacurile babesti, vracii, sfintii, icoanele si barbierii (despre ei mai in josul articolului).

In acea vreme, cand se credea ca spiritele dusmanoase provocau bolile, vindecatorii, adica alungatorii spiritelor, erau babe din mahalele, vraci cu ritualuri magice si popii care ajutau cu citirea de rugaciuni si atingerea de icoane si moaste.

In imaginea de mai jos, vedem o scena care reprezenta scoaterea moastelor lui Dimitrie Basarabov in iulie 1870, cu scopul de a vindeca epidemia de la acea vreme.


Azi cand stim ca bolile se transmit prin contact, ne putem da seama ca astfel de adunari la care venea intreaga suflare a Bucurestiului, mai rau duceau la propagarea epidemiei.

Ca si azi, si atunci popii castigau foarte multi bani din astfel de evenimente, din citirea de rugaciuni, vanzarea de icoane si din turismul religios.


In emisiunea lui Moise Guran din 17 septembrie 2015 acesta a amintit de milioanele de lei castigate de popi numai din pelerinajul oamenilor din 1930, ce se duceau la Maglavit sa il asculte pe ciobanul Petrache Lupu (sarac si inainte si dupa evenimente).

Odata cu trecerea timpului, cu cresterea nivelului de educatie si a accesului la serviciile de sanatate, ar fi fost de asteptat disparitia a astfel de obiceiuri de ev mediu, scuze publice din partea reprezentantilor bisericii, dar surprinzator si azi avem inca interminabile cozi la moaste si fenomenul Arsenia Boca.

Sa ne intoarcem insa la cum se vindecau oamenii pe vremuri, fiindca atunci e mai de inteles purtarea lor. Ziceam mai sus ca vindecatori erau si barbaierii. Acestia si baesii (numiti astfel fiind intalniti in baile publice), aveau rolul de a lua sange, a scoate dinti, a pune ventuze si lipitori precum si vanzarea de ierburi si alifii tamaduitoare.

Treptat numarul doctorilor a inceput sa creasca si cu el si exigenta autoritatilor in legatura cu sanatatea populatiei. Pe masura organizarii administrative a orasului au  inceput sa fie angajati medici care erau obligati a-i consulta fara plata pe locuitorii sarmani ai orasului. Astfel tamaduitorii si icoanele facatoare de minuni au inceput sa dispara, chiar daca nu de tot.



Filme interesante vazute in ultima vreme

$
0
0
Ma uit in continuare la multe filme, si acasa si la cinema. Am vazut cam tot ce e nou, dar cand e vorba sa ma gandesc ce film m-a transformat intr-un fel sau altul, sau mi-a facut cu adevarat placere sa il vad, raspunsurile cred ca vor parea putin ciudate.


Filme care mi-au placut pentru feminism


Far from the madding crowd

Bathsheba e o tanara femeie muncitoare, puternica, independenta ca fire. Asa cum se intampla in nuvelele lui Thomas Hardy si Jane Austen, lucrurile sunt incurcate de dragoste, pasiuni, oameni care se dovedesc a fi altfel decat pareau prima oara. Daca va plac in general filmele din epoca victoriana, sau actorii din acest film, o sa fie o incantare. Iar scena cu oile e memorabila.



Ricki and the Flash

Ricki e o femeie care a preferat sa fie cantareata decat mama. Filmul atrage atentia asupra cat de mult judecam femeile care fac asta, si cat de putini ii judecam pe barbatii ca Mick Jagger, care are 7 copii, cu 4 femei diferite, ca a ales sa fie artist decat tata. Mi se pare incurajator pentru femeile care vor sa inceapa ceva diferit, desi sunt mai in varsta, dar e si atata drama ca m-a cam durut capul dupa.


O comedie iesita din tiparele normalului


What we did on our holiday

Conflictul e inima filmelor si a pieselor de teatru, asa ca o comedie in care el si ea nu se inteleg, copiii nu se inteleg cu ei si nici intre ei, nici unchiul si matusa nu sunt chiar intelegatori, doar bunicul are rabdare cu toti, are o multime de scene amuzante. O familie pleaca intr-un fel de vacanta, in care mai multe secrete ies la iveala si lucruri neasteptate se intampla.


Filme cu vampiri si monstri



The fearless vampire killers

Filmul acesta mi s-a parut o opera de arta. Nu am cautat intentionat un film al lui Roman Polanski, dar am stiut din primele minute ca e ceva deosebit. Atmosfera din film e cam ca in posterul de mai sus, un profesor si ajutorul lui (jucat chiar de Polanski), ajung in calatoria lor cu obiectul studiului vampirilor, intr-o Transilvanie in plina iarna, unde lupii si frigul sunt doar unul din pericolele pe care le intalnesc.


PS: Roscata din The Fearless Vampire Killers, Sharon Tate, mi s-a parut ca semana bine cu mama in tinerete. Cand am cautat-o dupa film am aflat ca s-a casatorit cu Roman Polanski, care a cunoscut-o la filmari, si ani mai tarziu a fost printre cele 5 victime ale grupului lui Charles Manson, saraca.



The monster squad

Un alt film cu vampiri si monstri care mi-a placut. De data aceasta eroii principali sunt mai multi copii de 12 ani, lucru care face filmul sa semene cu altele foarte frumoase, de aventura si prietenie.  Ce pacat ca s-a inchis Jinni ca site de recomandari filme similare. Mi-ar placea sa mai vad ceva asemanator.


Lucruri utile in cariera pentru creativi

$
0
0
Marie Forleo (antreprenor online) a reusit sa o aduca in show-ul ei de pe youtube pe Elizabeth Gilbert (scriitoare) si cum era de asteptat, fiind amandoua persoane creative, ambitioase si de succes, au discutat niste lucruri pe care eu cel putin le-am gasit bune de analizat si de incorporat pentru cei care au proiecte creative.


Am vazut clipul acum cateva zile si mai jos este ceea ce a ramas cu mine si as vrea sa nu uit legat de ce au discutat:

1. Multe din lucrurile pe care le dorim dar nu le facem au la baza frica. Frica e un instinct de aparare, mostenit de cand ne luptam pentru supravietuire si ne pasteau tot felul de pericole. Azi insa trebuie sa privim frica ca pe un bunic, pe care sa il respectam dar, pe care sa nu il lasam sa ne conduca viata.

2. Originalitatea e supraestimata. Tot ce facem a fost inspirat de ceva, sau a mai fost facut de altcineva inainte. Chiar si Shakespeare a preluat povesti auzite la altii, la fel cum in opera orcarui mare artist se pot vedea influentele. De cele mai multe ori nu povestea, ci cum e spusa ea e mai important.

3. Orice ai face in viata are si parti rele. Deci o intrebare importanta nu e doar Ce imi place sa fac? ci Ce imi place sa fac atat demult incat pot suporta "shit sandwichul" care vine cu acest luctu? Cat timp in ciuda lucrurilor rele tot vrei sa faci acel lucru, inseamna ca da, este pentru tine.

4. Munca ta nu e copilul tau. Mi-a placut cum si-a trantit demonstrativ cartea Elizabeth aratand cat de ne-copil e. Munca ta e ceva ce ai realizat si ai pus in lume si altii sunt liberi sa o iubeasca sau sa o urasca. Despre cum sa nu te sacrifici pentru munca ta, la urmatorul punct.

5. Exista martiri si exista jongleuri. Martirul considera ca cu cat se va sacrifica mai mult pentru munca lui, cu cat se va chinui mai mult in proces, cu atat va fi mai apreciat. Martirul incepe greu si termina greu lucruri, in timp ce jongleurul, cel care incearca sa se distreze in timp ce face lucrurile, chiar daca nu ii ies perfect, incepe lucruri, le termina si s-a simtit bine.



Elizabeth Gilbert, scriitoarea si vanzatoarea la taraba

$
0
0
Interviul lui Marie Forleo cu Elizabeth Gilbert mi-a placut asa mult ca m-am hotarat sa caut si altele, si am dat de AUR, un interviu cu Rob Bell, un prieten de-al ei in care Elizabeth a povestit un lucru care m-a socat:

Cand Eat, pray, love era deja bestseller ea inca vindea bratari in piata, la taraba. De ce facea asta, fiindca scrisul e pentru ea motivul pentru care traieste, pentru care se trezeste dimineata, si nu vrea sa puna presiune pe el sa o intretina si financiar. Fiindca a vazut multi oameni care si-au omorat creativitatea facand acest lucru.

Snooki, o alta persoana publica in SUA, vanzad bratari la taraba

Ca a ajuns sa castige foarte bine din carti e extraordinar, dar intre timp nu a avut nicio problema in a lucra ca si chelnerita sau cum spuneam, vanzatoare la taraba, ori sa intreprinda alte joburi care sa ii aduca venituri. Un lucru pe care il recomanda si prietenilor spunandu-le "scrii sau pictezi o ora pe zi, de ce pui presiune sa castigi cat sa traiesti doar din asta? Ia-ti un job la o cafenea!". "Nu transforma un dar intr-un blestem".



Verine, ce sunt si ce contin

$
0
0
Azi am descoperit verinele, la Auchan-ul de la Pallady. Oamenii de la alte cozi se uitau curiosi la ele incercand sa ghiceasca ce sunt, doamna de la casa m-a intrebat ce sunt, eu abia asteptam sa ajung acasa sa aflu CE SUNT?

Pentru cine nu le-a vazut inca, arata asa:


Sunt paharele de sticla sau plastic, dar transparente, diferite forme si inaltimi, si cu diverse feluri de mancare, vizibile pe vertical, versus orizontal in farfuria obisnuita. Ideea de mancare la pahar, frumos aranjata, si amestecul ingredientelor, da de fapt denumirea si originalitatea verinelor, caci continutul e extrem de divers.

Se pot servi ca aperitive, fel principal sau desert, fiind dulci, sau sarate, sau cum se mai prefera.

Eu mi-am cumparat asa:
- Verina cu avocado, ton, maioneza, patrunjel, oua, smantana
- Verina cu sfecla rosie, smantana, telemea de capra, otet, sare, piper, faina
- Verina cu morcov, mar, praz, patrunjel, miere de albine, sare, piper, ulei de masline
- Verina cu brocoli, usturoi, pesto, lamaie si branza de capra
- Verina cu jeleu de piersici, crema de lapte, si biscuiti
- Verina cu macaron cu fistic si crema

Pretul nu e mare (comparativ cu un meniu de sushi de ex). Costa in jur de 3.5 si 5 lei verina - cel putin la hypermarket. Daca mergeti dupa ele, le gasiti in frigiderul de langa sectiunea cu mancare gatita, pe langa salatele si sandvishurile pregatite si ambalate de Auchan.


Inca 6 luni pana la 30 de ani

$
0
0
Daca nu existau vreo 3 miliarde de pagini web doar despre "things to do before you are thirty" mai ca mi-as fi facut griji ca imi bat capul cu asta. Dar un articol are chiar infricosatorul titlu "You'll Regret It If You Haven't Done These 30 Things Before before 30"! A trebuit sa fac o cercetare.

Listele de planuri de pe acest blog si de pe net m-au ajutat sa fac o trecere in revista, si asa arata to do list-ul meu, pana in 30 de ani si cat mai putin dupa:

- Daca e sa apar intr-o lista de oameni care fac ceva si au sub 30 de ani, doar in astea 6 luni se mai poate. Si chiar daca nu o sa fie notat, cam tot ce o sa fac o sa fie ceva ce am facut cand nu aveam inca 30 de ani.

- Cursuri de dans popular si cantat in cor sau/si la un instrument. Ambele mi-au facut mare placere in copilarie / adolescenta, si mi-e dor de ele. La cate cantece populare am auzit crescand in casa cu tata si canalele lui tv favorite, m-as putea face si cantareata de muzica populara.

- Cursuri de aerobic si yoga, mai ales daca o sa am norocul sa se tina foarte foarte aproape de mine. Drumul si inghesuitul la vestiare ma deranja cel mai mult. Si sa joc iar volei intr-o echipa mi-ar placea, dar, la fel, daca gasesc o sala de sport aproape unde sa se tina jocurile.

- Cursuri de make-up si cu asta inchei seria cursurilor, desi in functie de oportunitati, sper sa urmez caaaaaat mai multe. Mi-ar placea, legat de machiaj, sa am de Halloweenul acesta unul a la Day of the Dead.

- Gasit o cafenea unde sa imi petrec timpul, ca personajele din Friends, Seinfeld, Dream for an insomniac. Nu de alta dar la cum se anunta lucrurile cu firma noua, voi avea de stat ceva pe afara, si nu pare ca vor mai fi multe zile insorite de stat prin parc anul acesta.

- Mancat ciorba si mancare gatitita si cat mai sanatoasa in general, si dedus cheltuielile. Poate chiar la cafeneaua-restaurant, unde o sa imi petrec timpul. Si sa ofer o masa mare, poate cu ocazia Revelionului, prietenilor, la o petrecere de casa noua, sau prin ceva ca Feastly.

- Sa mi se faca fotografii zilnic, si cat mai multe portrete foto si pictate sau desenate. Sa filmez clipuri. Sa fac fotografii la locuri si oameni, cum sunt acum, ca sa ma surprinda mai incolo. Si sa scriu cat mai des in jurnal, sau pe blog. Cand ma gandesc cate amintiri mi-a salvat blogul acesta si jurnalul pe care l-am creat chiar in prima zi cand l-am intalnit pe Alex, si care are acum povestea noastra cu toate detaliile..

- Sa pictez din amintiri cateva locuri din copilarie, care nu mai arata acum cum mi le amintesc eu, dar pe care INCA mi le amintesc cum erau. Si alte cateva scene care au ramas cu mine peste ani. Sa pictez un tablou adevarat, poate chiar mai multe si sa am si o expozitie, e un vis mai vechi, si-am mai pictat si in trecut, dar, n-am ales cel mai bun suport.

- Sa scriu o carte non-profesionala, una ca La Medeleni, poate chiar ebook, gratuit, si poate chiar in noiembrie, de NaNoWriMo 2015

- Sa invat o limba straina nordica - norvegiana imi face cu ochiul - pentru ca oameni fericiti, tara bogata, rafinarii deci oportunitati proiecte inginerie. https://www.ntnu.edu/now

- Sa ii vad in realitate pe Ileana Vulpescu sau pe Benigni, pe Malaele si Tamara Buciuceanu, Stela Popescu si alti scriitori si actori mari

- Sa iau grant AdWords si sa fac reclame care sa apara la cautari legate de diete, care sa traga semnalul de alarma ca dietele nu imbunatatesc sanatatea si conduc doar la un surplus de kilograme. Sa ofer haine marimi mari, care sa le ajute si pe alte femei sa se iubeasca cum sunt

- Sa cant karaoke, sa merg la un meci pe stadion, sa mai vad cateva orase mari din Romania, ca Iasi si Oradea, sa citesc carti profesionale si sa le postez rezumatul pe blogul de marketing si publicitate, sa organizez un eveniment caritabil .. si cam atat pentru lista asta!

Ca si concluzie in urma a tot ce am citit online pe acest subiect; Imi plac listele care includ in ele fa voluntariat sau da de mancare unui sarac, sau alte lucruri marinimoase. Atatia oameni vor aduce atatea bucurii.

Lista aceea de la inceput cu titlu infricosator a fost groaznica pana la capat, incurajand troll-atul pe internet si bautul de cafea. Daca vreti o lista buna mai bine intrati pe aceasta (fara punctul 7 insa):
http://thoughtcatalog.com/madison-moore/2014/02/24-things-you-should-do-before-turning-30/

Am gasit in timpul cercetarii si 3 articole mai vechi de pe blogul meu cu surprize in ele:

http://ela.dizabillove.ro/2010/12/pareto-einstein-si-organizarea.html
se pare ca in 2015 planuisem sa imi iau casa, conform schemei

http://ela.dizabillove.ro/2010/08/bucuriile-mici-ale-casei-fac-fericirea.html
exact asa o sa fie dulapul de haine

http://ela.dizabillove.ro/2009/09/despre-opera-noastra.html
am bifat si meseria de fotograf

:) :) :) cum sa nu fie bine sa iti faci liste de dorinte? E miraculos cum se indeplinesc.



Subiecte admitere arhitectura

$
0
0
Fiindca m-a batut un gand, am facut o cercetare si-am gasit subiectele si rezolvarile de la admiterea din 2015  de la Arhitectura.


1. Subiecte admitere Design de produs 2015



Rezolvarile cu cele mai bune note:







2. Subiecte admitere Arhitectura de interior 2015




Si rezolvarile cu cele mai bune note:




Plus o imagine care arata ce usor poti gresi, si lua nota mult mai mica, desi desenele sunt super:


Impresionant, chapeau concurentilor.

Minciuna ca arta

$
0
0
Se apropie noiembrie si asta inseamna ca pentru mine vine luna NaNoWriMo - National Novel Writing Month, luna in care scriu, sau macar incerc, o carte.


Anul acesta vreau sa scriu fictiune si se dovedeste un lucru extrem de greu, deoarece sa scrii despre ce nu cunosti implica doua lucruri: o buna pregatire si o foarte buna capacitate de a minti.

Mi se pare incredibil cat pot minti George R.R. Martin's, J.K. Rowling, E. L. James si alti scriitori. Sute si sute de pagini de gogosi, minciuni in minciuni ca in inception, sa duca asa miciuna la un nivel de arta - chiar merita premiati!

Nu zic, imi mai scapa si mie cateodata cate ceva fals, dar am devenit foarte sincera si deschisa in ultimii ani, e o viata mult mai usoara asa, relatiile sunt mai bune, dar uite ca asta imi pune acum probleme. Trebuie sa invat sa mint iar, si nu oricum, profesionist.

Revenind la George RR Martin si ceilalti, acum ca sunt constienta ce capacitate de mincinos trebuie sa ai sa scrii fictiune, cand ma gandesc la ei mi-e si mila de saracii oameni din jurul lor. Cate minciuni nu le-ar fi tesut si lor autorii.

Vin dragonii, vin.. Vine chiria, vine.. :))


Nu sunt chimicalele, e cusca

$
0
0
Clipul acesta explica bine de ce devenim dependenti de lucruri rele pentru noi si care e solutia.

Singuratatea si nefericirea ne fac sa devenim dependenti de lucruri chiar in stare sa ne omoare, fiindca ne aduc o stare de bine temporara. Asa ca in experimentul cu sobolanii sau in povestea soldatilor din Vietnam.

Ca sa scapam de dependenta, trebuie sa ne ingrijim sa luam parte la actiuni de grup, ca sa obtinem conexiunea de care avem nevoie. Sa fim proactivi in a face alte lucruri care ne pot aduce fericire.

Stiu, e foarte comod si nici nu te costa nimic acum sa vezi filme online, sa discuti online cu prietenii, dar sa mergi la cinema sau la teatru, la concert sau la plimbari simple prin parc, toate fac bine la suflet si la sanatatea fizica.

Cele trei feluri de a privi viata

$
0
0
Cateodata Alex imi spune cu lejeritatea cu care ai spune cum e vremea, niste lucruri de raman masca. Azi mi-a spus despre cum considera el ca sunt trei feluri de a privi viata:

1. Rational
Cand analizezi lucrurile, tragi concluzii, te bazezi pe ceea ce ai dedus.

2. Oriental
Cand privesti lucrurile, fara sa le judeci daca sunt bune sau rele, ele doar sunt.

3. Religios
Cand lucrurile sunt asa cum spune altcineva, reprezentantii sau autoritatea divina.

Dintre cele trei, cel mai rau fel este cel religios, cand adevarul tau este dat de altul, caruia i s-ar fi revelat. Poti ajunge sa te ghidezi in viata dupa lucruri inventate, gresite si depasite.

Apoi cel rational, pentru ca poti gresi in analiza neavand toate informatiile, pentru a stii sigur ce e bine si ce rau, sau in ce masura. Cel mai bun ar ramane astfel cel oriental.

Mi s-a parut foarte interesant asa ca m-am pornit sa cercetez mai mult subiectul.


Am invatat despre filosofia orientala din clipuri despre:
Buddha (Calea de mijloc si Cele 4 adevaruri, si cum altii au facut o religie din asta, nu el),
Lao Tzu (DAO, gasirea calitatilor pe care trebuie sa le cultivam si noi in felul naturii),
Confucius (ritualuri care conecteaza oamenii, apropierea de parinti, admirarea celor onorabili)
- si Rikyu (ZEN, wabi-sabi, implementarea ideilor mari in lucrurile obisnuite ale vietii, ca bautului unei cesti de ceai).

Dintre toate ideile cred ca cel mai mult mi-a placut cea a lui LaoTzu despre gasirea calitatilor pe care trebuie sa le cultivam si noi in felul de a fi al naturii:

"Nature does not hurry, but everything is accomplished."

"The best people are like water, which benefits all things and does not compete with them."

Puterea muntilor, determinarea copacilor, gingasia florilor.. sunt multe exemple de calitati pe care le putem invata din natura.

Apropo de LaoTzu, citatul corect nu este "Those who know do not say. Those who say do not know" ci "Those who know do not speak. Those who speak do not know", si se refera la faptul ca natura nu poate vorbi. Era si culmea sa se refere la faptul ca cei ce stiu nu spun, asa cum e gresit citat, in conditiile in care el i-a invatat pe altii lucrurile pe care le stia. Asta daca intr-adevar a existat.

De asemenea il admir pe Rikyu pentru cum a reusit sa combine ideile intr-un ritual. Il vad ca pe un antreprenor sau mecanic al filosofiei.

Cat despre schimbari fundamentale in felul de gandire.. nu. Tot rationala raman, si dornica de imbunatatire.

Ghidul vietii - ce sa faci si la ce varsta (1)

$
0
0
Subiectul acesta ma pasioneaza de mult, ce sa faci si la ce varsta, dar nu am gasit inca ceva foarte bun pe tema asta. Mai fur cate o idee din cartea aia, sau din cartea aia, cum am gasit aici etapele dragostei in functie de varsta, dar compilat asa o carte a vietii cum vrea OCD-ul meu latent, inca nu am descoperit.

Mi se pare important sa stii ce avantaje ai la fiecare varsta, ce ar fi cel mai bine sa faci cand ai 21, 31 sau 41 de ani. Mai ales ce nu mai ai cum relua in viitor. Biologic, filosofic, economic si cum mai doriti. De aceea fiindca am gasit niste idei interesante in cartea lui Karim Rashid - Design Your Self, profit si le notez aici, desi nu sunt de acord chiar cu toate.



CICUL VIETII (1)


1 LUNA

Ridicati capul, va zgaiati la fete, rapundeti la sunete

6 LUNI

Sunteti gata pentru mancare solida, sa stati in fund si sa va rostogoliti

1 AN

Folositi un cuvant sau doua care au semnificatie.
Intelegeti instructiunile simple.
Deveniti constienti de valoarea sociala a vorbirii.
Faceti cativa pasi.

2 ANI

Incepeti sa vorbiti despre voi.
Incepeti sa intelegeti conceptele abstracte.
Invatati sa inotati.

3 ANI

Demonstrati o constientizare crescuta a propriei persoane si a celorlalti membri ai familiei, si o curiozitate cu privire la modul in care traiesc familiile celorlati copii (poate x sa aiba doua mamici?)

5 ANI

Va luati un animal de casa. Invatati sa aveti grija de ceva, chiar si de o planta.

6-8 ANI
Cititi constant.
Desentati, pictati, modelati, construiti machete.
Jucati jocuri video (contribuie la cresterea mecanismelor de reactie mentale si fizice si pot dezvolta si inteligenta)
Va uitati la documentare.
Mergeti la expozitii si sunteti expusi multimii.

9 ANI
Incepeti sa tineti un jurnal zilnic.
Va rearanjati camera.
Va alegeti singuri hainele.
Vorbiti cu persoane necunoscute (atata vreme cat sunteti in compania unei persoane pe care o cunoasteti bine).

Hikaru Nakamura, 10 ani, este cel mai tanar maestru de sah din Statele Unite.




Arfa Karim Randhawa, 10 ani, din Faisalabad, Pakistan, un programator informatic care promite, este considerat cel mai tanar Profesionist cu Certificare Microsoft din lume.

11-14 ANI
Invatati sa cantati la un instrument muzical.
Incepeti sa jucati jocuri de competitie.
Invatati o limba straina.
Incepeti sa cititi carti de placere.
Inventati lucruri.
Faceti sport si mancati sanatos.
Va puneti aparat dentar.

Expertii spun ca oamenii din Neanderthal erau deplin dezvoltati la varsta de 15 ani.


14-19 ANI

Faceti ceva creativ 
Puneti pe picioare o formatie.
Va gasiti o slujba part-time.
Invatati cum sa gatiti un fel de mancare.
Mergeti la un muzeu.
Va faceti propriul site pe Internet.
Faceti filme si muzica digitala.
Calatoriti cat de mult posibil. Nu incetati sa desenati, sa cititi, sa invatati.
Scoala ar trebui sa fie prioritatea numarul 1.

18 ANI

Va luati permisul de conducere.
Vasrta legala pentru a va putea face tatuaje (dar asteptati pana aveti 25 de ani, atunci veti sti cu ce puteti trai pana la sfarsitul vietii).
Invatati sa apreciati alcoolul, nu sa abuzati de el.

20 ANI

Credti in voi insiva, stiti ce credeti si de ce. Adevarul conteaza.
Va dezvoltati obiceiuri bune in ceea ce priveste cheltuielile. Invatati sa va faceti un buget si sa investiti. 
Stingeti televizorul.
Incepeti un set de exercitii pentru a va mentine forma fizica.
Va faceti prieteni buni/adevarati si ii pastrati.

La 20 de ani, arhitectul Mies Van de Rohe a creat prima sa lucrare independenta, Casa Riehl.



Continuarea in articolul urmator.

Ghidul vietii - ce sa faci si la ce varsta (2)

$
0
0
Continui aici seria ideilor din cartea lui Karim Rashid - Design Your Self, despre ce ar trebui facut si la ce varsta.

CICUL VIETII (2)

25 ANI
Incepeti sa luati vitamine zilnice.

30 ANI
Donati organizatiilor de caritate sau pentru cauze sociale.

Creierul contine aproximativ 100 de miliarde de neuroni, care incep sa moara la o rata de ordinul miilor in fiecare zi candva dupa 30 de ani si nu vor mai fi niciodata inlocuiti.

La varsta de 30 de ani, Silvester Stallone a scris scenariul pentru Rocky in 3 zile. L-a vandut pentru o suma modica, dar cu stipulatia ca el avea sa fie eroul principal al filmului. Filmul a adus incasari de mai bine de 100 de milioane de dolari si a castigat premiul Oscar pentru cea mai buna imagine.

35-55 ANI
Cea mai buna varsta pentru a face operatii estetice: pielea incepe sa devina mai putin ferma si elastica pe masura ce inaintam in varsta; pacientii mai tineri se pot astepta la rezultate mai bune decat cei mai in varsta.

40 ANI
Incepeti sa faceti teste pentru depistarea cancerului de prostata.
Notati evenimentele medicale importante in calendar.
Fiecare femeie mai in varsta de 40 de ani ar trebui sa isi faca anual o mamografie.
Va luati un an sabatic si calatoriti prin lume.
Va scrieti auobiografia la varsta mijlocie, fie si numai pentru voi.

George Foreman a castigat titlul de campion de box la categoria grea in 1994 la varsta de 46 de ani.

48 ANI
Beti ceai: ceaiul are mai multi antioxidanti decat majoritatea legumelor. Cei care beau patru cesti de ceai verde pe zi par sa prezinte o mai mica incidenta a cancerului. Ceaiul negru contine o componenta care previne cheagurile de sange - o cauza imediata a majoritatii atacurilor de cord.
Mancati cereale bogate in fibre (cel putin 7 grame la o portie) si puneti si niste afine in ele.
Puneti deoparte bani albi pentru zile negre (fonduri pentru evenimente neprevazute).

50 ANI
Ar trebui sa va simtiti liberi sa faceti schimbari la varsta mijlocie. Aceste schimbari va vor ajuta sa navigati cu succes in decursul restului jumatatii vietii voastre.
Mentineti-va mintea tanara si o atitudine pozitiva.

60 ANI
Mai faceti o facultate.
Faceti exercitii pentru minte, ca si pentru corp.


Nu incetati sa lucrati.
Stati cu persoane de toate varstele, nu va inconjurati numai cu persoane de varsta voastra.

70 ANI
A va proteja si a va hrani bunastarea emotionala este la fel de important, daca nu mai important, decat a avea grija de corpul vostru fizic.
Contactul cu ceilalti, ca e la munca, sau in cadrul reuniunilor de familie va va hrani spiritul si va va da un scop si semnificatie vietii.
Implicarea sociala poate ajuta la combaterea singuratatii si a depresiei si va mentine activi din punct de vedere fizic. Faceti-va prieteni si intalniti oameni noi!

100 ANI
Centenarii au capacitatea de a accepta pierderile (cu cat traiesti mai mult, cu atat mai multe pierzi: membrii ai familiei, inclusiv copii, vaz, auz, capacitatea motorie etc.)
Centenarii au simtul umorului - capacitatea de a face haz de ei insisi si de altii.
Centenarii au un sens al sperantei - ei asteapta ziua de maine cu bucurie.



Mai exista o continuare la aceasta serie, dar e un fel de organizare calendaristica. Ce recomanda Karim ca ar trebui facut anual, lunar, zilnic etc

Ghidul vietii - calendar (3)

$
0
0
In aceeasi carte a lui Karim Rashid - Design Your Self, acesta include si cum vede el organizarea vietii calendaristic. Acesta e articolul care incheie aceasta serie.

CALENDAR


ANUAL


- Mergeti la doctor pentru un control complet
- Mergeti la dentist de doua ori
- Albiti-va dintii
- Verificati canalale de scurgere pentru eventuale blocaje
- Spalati-va ferestrele pe dinauntru si pe dinafara
- Verificati bateriile de la lanterna, detectoarele de fum si de monoxid de carbon
- Reevaluati-va anul (partile bune si cele rele) si stabiliti-va obiective pentru anul care vine
- Cumparati o noua garderoba si donati hainele vechi
- Cumparati o pereche noua de pantofi si aruncati-i pe cei vechi
- Reparati orice fel de crapaturi din casa
- Tineti un kit de prim ajutor in casa (si unul in masina) si reaprovizionati-l in fiecare an
- Angajati un antrenor personal calificat pentru a va reevalua activitatile de fitness
- Organizati petreceri dansante URIASE (de Revelion, de zile de nasteri, de aniversari)
- Luati-va vacant: vizitati o tara straina, una diferita in fiecare an



SEZONIER


- Intretinerea masinii; schimbati-va uleiul, verificati cauciucurile etc.
- Inchideti si deschideti robinetul de apa care alimenteaza intreg apartamentul
- Curatati frunzele, crengile si buruienile nedorite din curte
- Reevaluati, rearanjati, reorganizati: mobila, locurile de depozitare etc.
- Curatenia de primavara si de toamna. Debarasati: Faceti curat in garaj si orice alte locuri de depozitare; dati mai departe lucrurile care pot fi reutilizate, reciclati ce se poate recicla si aruncati restul la gunoi.
- Faceti sporturi de sezon: schi, snowboard, patinaj, inot, scufundari.. bucurati-va de schimbarea anotimpurilor!
- Anulati abonamentele la toate listele de discutii sau reviste de care nu mai sunteti interesati



LUNAR


- Tundeti-va
- Platiti facturile online
- Mergeti la un tratament cosmetic facial
- Cumparati bilete la teatru
- Reluati legatura cu un vechi prieten sau faceti-va un/o prieten(a) nou(a)
- Mergeti la un concert sau la un cenaclu de poezie
- Mergeti la un muzeu sau un spectacol de arta
- Rotiti si intoarceti-va salteaua
- Spalati masina pe dinauntru si pe dinafara
- Faceti curat in frigider
- Alegeti o imbunatatire a casei pe care sa o faceti
- Creati ceva: o pictura, un desen, o poezie; coaseti, crosetati, sculptati..
- Mergeti sa vedeti un film independent la un cinematograf din oras
- Cititi biografia unui mare clasic literar
- Puneti-va fotografiile intr-un album



SAPTAMANAL


- Puneti rufe la spalat si tineti-va hainele organizate in functie de culori
- Mergeti la cumparaturi cu intreaga familie sau, si mai bine, mergeti la piata de tarani din cartier
- Incercati ceva nou in fiecare duminica
- Rasfatati-va: mergeti la masaj, la manichiura sau pedichiura
- Exfoliati-va porii si aplicati o masca
- Faceti ceva creativ
- Sunati-va familia
- Pregatiti o cina
- Mergeti la un curs de yoga
- Introduceti cateva exercitii de stretching in programul vostru si faceti-le o data pe saptamana
- Mergeti sa dansati (club, discoteca, sala de bal, samba..)
- Faceti sport (4 pana 5 zile pe saptamana)



ZILNIC


- Faceti o lista cu lucruri de facut pentru ziua respectiva si incercati sa bifati tot
- Tineti un jurnal


- Mancati sanatos: nu uitati sa luati micul dejun
- Faceti ordine in spatiul vostru locativ timp de zece minute
- Faceti ceva dragut, fiti binevoitori si zambiti mai mult
- Intoarceti apelurile telefonice si rapundeti la mesajele electronice
- Ascultati muzica
- Pregatiti o masa de la zero
- Gasiti-va timp pentru a reflecta in liniste si a va reinnoi: meditati, relaxati-va, faceti yoga
- Faceti dragoste
- Invatati un cuvant nou in limba voastra materna
- Invatati un cuvant nou intr-o limba straina
- Cititi stirile online
- Traiti momentul, bucurati-va de etapele procesului
- Reevaluati-va ziua: analizati si neutralizati experientele negative, invatati din ele si eliberati-va mintea inainte de a merge la culcare



Sper sa va fie de ajutor.
Viewing all 442 articles
Browse latest View live